Babavárás és aromaterápia

2015. június 30.

Miközben a kismamák azalatt a csodálatos 9 hónap alatt felkészülnek egy új élet érkezésére, nem csak a testükben, de a hozzáállásukban is sok minden megváltozik. Az alkohol, a dohányzás, a gyógyszerek és bizonyos ételek kerülése mellett megmutatjuk, hogyan élheted meg természetes módszerekkel a babavárást és milyen natúrkozmetikumok és bevált receptek segíthetnek a terhesség és szülés során a testi és lelki kiegyensúlyozottságban.

 

Egyre több várandós nő törekszik arra, hogy az általánosan tiltott dolgokon túl, csupa természetes készítménnyel és módszerrel kényeztesse magát és fejlődő magzatát. Ebben a nagyon fontos időszakban nem csak testre, de lélekre is érdemes jobban odafigyelni, hogy minél kiegyensúlyozottabban teljen a terhesség 9 hónapja és minden vele járó kellemetlenség.

A terhesség zavartalanságát és a gyermek egészséges fejlődését biztosító hormonok a szervezetben számos változást idéznek elő, testi és érzelmi hatást is gyakorolva az anyára. A változások a fokozott érzékenység és ingerlékenység mellett testi tüneteket, vagyis rosszulléteket, hányást, szorulást, gyomorégést, lábgörcsöket, szédülést, ájulást, vizesedést és számos egyéb kellemetlenséget okozhatnak. A már meglévő bőrproblémák látványosabbá válhatnak, a bőr megnyúlása révén pedig terhességi csíkok, vagyis striák alakulhatnak ki a hason, mellen és combon. Orvosi szempontból mindezek a terhesség szokásos velejárói, azonban a kismamák ezeket olykor súlyos nehézségként is megélhetik.

A változatos testi és lelki tünetek enyhítésére összegyűjtöttük az aromaterápia legjobb módszereit, hogy a kismamák a természet erejével lendülhessenek át ezeken az „apró”  nehézségeken!

 

I. Terhesség alatti bőrápolás - illóolajok és ápoló olajok alkalmazása

A szervezetre gyakorolt hatásuk miatt fontos, hogy a kismamák főként a terhesség első 12-14 hetében kellő odafigyeléssel alkalmazzák a különböző ápoló- és illóolajokat. Különösen igaz ez az illóolajokra, melyek a terhesség teljes időszakában korlátozottan adagolhatóak, azonban körültekintéssel alkalmazva sokat javíthatnak a várandós nők testi és lelki állapotán.

 

A terhesség alatt az alábbi ápoló olajok (bázisolajok/vivőolajok) biztosítják a legjobb megoldást a bőrápolásra: szőlőmag, jojoba olaj, mandula olaj. Ezekhez az olajokhoz 1%-os illóolaj keveréssel készíthetünk egyedi bőrápoló keveréket.

 

Receptek a különböző problémákra:

1. Reggeli rosszullét:

Ajánlott olajok: grapefruit, citrom, édes narancs, gyömbér, petitgrain

Alkalmazás: 50 ml bázisolajhoz keverj 3 csepp citrom és 4 csepp petitgrain illóolajat, majd a keveréket masszírozd a karod belső részébe.

 

2. Szorulás:

A terhesség bármelyik szakaszában jelentkezhet, melyen az étrendi és italfogyasztásra vonatkozó tanácsokon felül a következő olajok segíthetnek: mandarin, narancs, grapefruit, neroli

Alkalmazás: a fent felsorolt illóolajok közül két olaj keverékét keverjd el a kiválasztott ápoló (hordozó) olajban és  masszírozd nagyon finoman az alhasba, az óramutató járásával megegyező irányban.

 

3. Álmatlanság:

A testi vagy érzelmi eredetű problémá enyhítésében a következő olajok párologtatása segíthet (ugyanakkor a kiváltó okokat nem tudják elmulasztani):  mandarin, szantálfa, ylang-ylnag, levendula, vetiver.

Alkalmazás: 4-6 csepp illóolajat cseppents a párologtatóba és relaxálj.

 

4. Terhességi csíkok:

A terhesség előrehaladtával megnyúlnak a bőr rostjai, mely legjellemzőbben a hason, de a mellen és a combokon is okozhat terhességi csíkokat.  

Ajánlott olajok: mandarin, neroli, levendula

Alkalmazás:  50 ml szőlőmagolajban keverj el 4 csepp levendula-, 3 csepp neroli- és 3 csepp mandarin illóolajat, majd finoman masszírozd a has-, comb- és mell bőrébe.

 

Terhességi csíkok ellen a következő ápoló olajok önmagunkban is nagyszerű segítségként szolgálhatnak: jojoba olaj, barackmag olaj, mandula olaj, szőlőmag olaj, makadámiadió olaj.

Ezen felül a különböző shea vaj vagy kakaóvaj készítmények szintén segítenek a bőr rugalmasságának növelésében, így segítenek megelőzni a terhességi csíkok kialakulását.

Ezeket a natúrkozmetikumokat érdemes minden nap vékony rétegben a növekvő pocak bőrébe masszírozni. A bőr növekedésével járó viszketést is kitűnően enyhítik.

 

5. Terhesség során kerülendő olajok:

Léteznek olyan illóolajok, melyeket a terhesség teljes ideje alatt érdemes kerülni, míg mások csak bizonyos esetekben vagy alkalmakkor kerülendőek terhes nőknél.

A következő illóolajok használata a vérnyomás növelő hatásuk miatt nem ajánlott: rozmaring, fahéj, kakukkfű, bors.

Az alábbi, hormonháztartásra ható olajok szintén kerülendőek, mert megzavarhatják a terhesség természetes ritmusát: kubeba, ciprus, bazsalikom, kömény.

 

 

II. Aromaterápia szülés közben és után

Az aromaterápia akár más természetes módszerekkel kombinálva segíthet könnyíteni a vajúdás fájdalmait, hiszen oldja a stresszt és az idegességet, enyhíti a fájásokat és segíti az egész szülés lefolyását. Néhány egyszerű recepten keresztül bemutatjuk az aromaterápia áldásos hatásait a szülésre való felkészülésben, illetve a szülés alatt és után.  

A módszerek alkalmazásának azonban előfeltétele a 37. hét betöltése, valamint hogy a méhben csak egy magzat legyen, és ne legyen farfekvéses.

 

1. Hátfájás és szülési masszázs

A terhesség utolsó szakaszában jelentkező medence- és deréktáji fájdalom remekül enyhíthető a terület olajos masszázsával.

Ajánlott olajok: levendula, római kamilla, mandarin

Alkalmazás: 50 ml szőlőmagolajhoz adj 4 csepp levendula-, 3 csepp római kamilla- és 3 csepp mandarin illóolajat. Vidd fel a keveréket az érintett területre, majd finoman masszírozd be.

 

2. Gátmasszázs

A 34. héttől a gát területének a masszírozása segíthet a gát könnyebb tágulásában és a gátmetszés elkerülésében.

Ajánlott olaj: orbáncfű olaj

Alkalmazás: Pár csepp olajat cseppents a mutató és középső ujjadra és masszírozd át vele a gát területét.

 

3. Fájdalomcsillapítás és fertőtlenítés a szülés után

A szülés utáni fertőtlenítő és nyugtató fürdővel megtisztíthatod a gát tájékát és segítheted a sebgyógyulást.

Ajánlott olaj: levendula

Alkalmazás: Csepegtess 8-10 csepp illóolajat 5 ml  ápoló (hordozó) olajhoz, vagy 10 ml zsíros tejhez. Öntsd az elkészített keveréket egy teli kád meleg vízbe és legalább 15-20 percen keresztül mártózz meg a kellemes fürdőben.

 

4. Kirepedezett vagy sebes mellbimbó

A szoptatás első heteiben sok kismama mellbimbója kisebesedik, melyet érdemes minél hamarabb kezelni, hogy ne járjon minden szoptatás fájdalommal.

Ajánlott olaj: teafa

Alkalmazás: Minden szoptatás után töröld át a mellbimbóidat 1-2 csepp teafaolajjal kevert meleg vízbe áztatott vattakoronggal.

 

5. Császármetszés hegének gyógyulása

Ajánlott olaj: ligetszépe

Alkalmazás: A császármetszés után maradt vágás teljes hegesedését követően, a szülés után 2-3 hónappal akár minden nap kend át 1-2 csepp ligetszépe olajjal a sebet a szebb gyógyulásért.

 

6. Szülés utáni depresszió

Viszonylag gyakori jelenség a kismamáknál a szülés utáni depresszió, melyet a hormonális változások is okozhatnak. A problémát érdemes hangulatjavító illóolajokkal orvosolni, mintsem nyugtatókkal.

Ajánlott olajok: bergamott, citromfű és rózsa.

Alkalmazás: 4-6 csepp illóolajat cseppents a párologtatóba és relaxálj.

 

Olivia Natural

 

A receptek és a tanácsok forrása: Joanna Hoare „Az aromaterápia teljes módszertana” c. könyvéből