KÉZMOSÁSSAL A BETEGSÉGEK ELLEN

2019. október 15.

Először 2008-ban került megszervezésre az UNICEF kezdeményezésére a Kézmosás Világnapja, melynek célja, hogy ösztönözze a higiéniai szabályok betartását, tudatosítsa a szappannal történő kézmosás kedvező hatásait a betegségek megelőzésében. A Kézmosás Világnapjának jelképén játékosan megrajzolt, egymás kezét fogó vízcsepp, szappan és egy kéz látható.

A baktériumok mindenütt jelen vannak az életünkben. A Nemzeti Közegészségügyi Alapítvány által elvégzett vizsgálat eredményei alapján egy szabadtéri ivóvízkút egységnyi felületén 2 700 000, egy kávéházi tálca egységnyi felületén körülbelül 33 800, egy számítógépes billentyűzet egységnyi felületén 260, egy fejhallgató egységnyi felületén pedig 740 baktérium található.

Szerencsére azonban nem mindegyik baktérium káros. Ugyanakkor azonban azt sem szabad elfelejtenünk, hogy vírusok és baktériumok okozzák a náthát és az influenzát, valamint néhány sokkal súlyosabb betegséget is.

A megfelelő kézmosás a legegyszerűbb, leghatékonyabb és legolcsóbb módja annak, hogy megelőzhessük a fertőző betegségek elterjedését.

Már az egészen kis gyermekek is képesek rá, hogy megértsék, mik azok a kórokozók, és hogy azok betegséget terjesztenek. Fontos tudni, hogy nemcsak akkor kell kezet mosni amikor látható a kosz, mert a tisztának tűnő kéz is lehet veszélyes. A rendszeres, alapos kézmosás hiánya miatt kialakuló fertőzések (hasmenés, tüdőgyulladás) évente 3,5 millió gyerek életét követelik a világon. A gyakori, szappanos kézmosással ez a szám jelentősen csökkenthető. Kutatások azt mutatják, hogy megfelelő kéz-higiénével a hasmenéses megbetegedések száma 45%-kal, a légúti megbetegedéseké pedig 23%-kal csökkenthető.

A mindennapok során segíthet a gyakori kézmosás megakadályozni, hogy megfertőződjünk, illetve megfertőzzük a családunkat vagy egy egész közösséget pl.: iskola, óvoda, munkahely stb. 

Hogyan kell megfelelően kezet mosni?

A vízzel történő kézmosás önmagában nem elég! A szappan használata lehetővé teszi a látható szennyeződések könnyebb eltávolítását, mint olaj, zsír, stb. A szappanos kezek összedörzsölése elősegíti a baktériumok eltávolítását, a kéz tisztulási folyamatát. A nedves kéz megszárításához papír kéztörlő a legmegfelelőbb. Csak a tiszta és száraz kezek jelenthetnek biztonságot a baktériumok ellen.

Az Olivia Natural elkötelezett híve az egészség megőrzésének, ezért saját márkás kézmosó szappanukat kifejezetten a kisgyerekes családok igényeire szabtuk, természetes alternatívát biztosítva számukra a fertőzések megelőzése miatti gyakori kézmosáshoz. A benne található levendula-, citrom, eukaliptusz és teafa olajak egytől egyig antivirális és fertőtlenítő hatással bírnak, így egy szappanba zárva nyújtják az egész család számára a lehető legjobb természetes higiéniát, további értékes összetevőinek köszönhetően pedig kézmosás közben ápolják is a kezet és nem hagyják kiszáradni. 

Mikor kell kezet mosni?

A kézmosás gyakorisága személyenként eltérő lehet, de minél gyakrabban és alaposabban mossunk kezet. Nem tiszta kézzel ne érintsük vagy dörzsöljük a szemünket, orrunkat, szánkat, mert a kórokozók szennyezett kézről bejuthatnak a szervezetünkbe!

Vannak tevékenységek, melyek alkalmával mindig ajánlott a kézmosás:

- WC használata előtt és után
- étkezések, ételkészítés előtt
- hazaérkezés után
- betegek látogatása előtt és után
- köhögés, tüsszentés után
- állatsimogatás, gondozás után
- minden alkalommal, amikor a kezeinken szemmel látható szennyeződés van

Ha nem jutunk el mosdóba, nagyon hasznosak a víz nélkül is alkalmazható alkoholos kézfertőtlenítő folyadékok vagy gélek is, amelyeket közforgalomban is beszerezhetünk pl.: drogériákban, hyper-,super marketekben, stb…

A helyes kézmosás 6 lépése:


1. Nedvesítsd be kezedet tiszta, langyos vízzel.
2.Szappanozd be a kezedet hagyományos natúrszappannal, vagy folyékony szappan adagolóból.
3. Dörzsöld össze a kezeidet legalább 15 másodpercig!
4. Öblítsd le a szappant tiszta, langyos vízzel.
5. Töröld szárazra kezeide egyszer használatos papír kéztörlővel vagy saját textil törölközővel.
6. Zárd el a csapot az egyszer használatos kéztörlő használatával!

A helyes kézmosás időtartama  1-1,5 perc!!!!

 

 FORRÁS: Feketéné Martin Anikó, közegészségügyi-, járványügyi felügyelő, KEM KH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve