Blog
Bevezetés a vegán kozmetikumok csodálatos világába

Bevezetés a vegán kozmetikumok csodálatos világába

2017.09.29

Amikor több mint 10 évvel ezelőtt belevágtunk a natúrkozmetikumok elkészítésének rejtelmeibe, akkor már sejteni lehetett, hogy a tudatos bőrápolás nemcsak trenddé, hanem konkrét hitvallássá is válhat a magyar vásárlók körében.  A kezdetektől arra törekedtünk, hogy  natúrkozmetikai termékeinkkel másokat is a tudatos életre ösztönözzünk. Abban hiszünk ugyanis, hogy  a bőrünk szervezetünk külső védelmi vonala, ezért a vegyi anyagoktól mentes ápolásával még ellenállóbbá tehetjük, és ennek egyik legfontosabb része az alapanyagok gondos összeválogatása,  megfelelő helyről beszerzése.  Ahogy egyre több és több terméket találtunk ki, úgy egyre inkább ástuk bele magunkat a natúrkozmetikumok izgalmas világába, és már nagyon hamar fel kellett ismernünk, hogy csak annak van értelme, ha olyan termékeket készítünk, amelyek növényi olajok és zsírok felhasználásával, élelmiszerminőségi és néhány esetben ellenőrzött biológiai termelésből származó alapanyagokból készülnek, kíméletes eljárással. Nem tartalmaznak sem tartósítószert, sem szintetikus anyagokat. 

Ahogy teltek az évek, teljesen elmerültünk a különböző szakkifejezésekben, amelyek csak úgy repkedtek a kezdetekkor körülöttünk, és ma már nagy biztonsággal szolgálnak iránytűként. Éppen ezért arra gondoltunk, hogy bevezetünk Titeket is egy-két fontos alapfogalom tisztázásával abba a világba, ami nekünk már több mint 10 éve a kapaszkodót jelenti. Tesszük ezt azért is, mert a magyar nők több mint 80%-a  érdeklődik pl. a VEGÁN kozmetikumok iránt, vagyis a magyar nők legnagyobb része szívesen kipróbálná a garantáltan állati összetevőktől mentes kozmetikumokat. Mit is jelent ez? Vegán fogalommagyarázatra fel, tartsatok velünk egy kis vagány fejtágításra!

MI FÁN TEREM A VEGÁN?

„A veganizmus az állati eredetű termékek használatának mellőzése és az ehhez kapcsolódó filozófia, ami elutasítja az érezni képes állatok árucikk státuszát; leginkább a táplálkozás terén nyilvánul meg. A veganizmus követőjét vegánnak nevezik. A vegán kifejezést Donald Watson, a brit Vegán Társaság társalapítója alkotta 1944-ben, ’tejtermék nélküli vegetáriánus’ jelentéssel; a társaság a tojásfogyasztást is ellenezte. 1951-ben a társaság a veganizmus definícióját kibővítette a következő jelentésre: ’a világnézet, amely szerint az embernek az állatok kizsákmányolása nélkül kellene élni’. A veganizmus az állati termékek használatának mellőzése, mely a leglátványosabban a táplálkozás terén nyilvánul meg, és a hozzá kapcsolódó filozófia, amely elutasítja az érezni képes állatok árucikkstátuszát. A veganizmus követőjét vegánnak nevezik.”(forrás: wikipédia)

Sokan különbséget tesznek a vegánok és a veganizmus különböző típusai között. Az étrendi vegán (vagy szigorú vegetáriánus) az, aki nem fogyaszt állati termékeket. Az etikai vegán vagy vegán életmódú kifejezést gyakran alkalmazzák olyan emberre, aki nemcsak vegán étrendet követ, hanem a vegán filozófiát élete egyéb területeire is kiterjeszti. Például az öltözködésben nem használ szőrt, bőrt, tollat, gyapjút, szórakozás területén bojkottálja a cirkuszt, állatkertet, viadalokat stb. A környezetvédelmi veganizmus az állati termékek elutasítására azon az alapon utal, hogy az állatok ipari méretű kizsákmányolása ártalmas a környezetre és nem fenntartható. Ezzel szemben a vegetáriánus kizárólag étrendre irányuló döntés, amin belül megkülönböztetünk ovo-vegetáriánust, ők fogyasztanak tojást, de tejterméket nem, lakto-vegetáriánust, akik tejterméket fogyasztanak, de tojást nem, vagy lakto-ovo vegetáriánust, akik tejterméket, és tojást is fogyasztanak, húst, halat azonban nem.

A vegán életmód  tehát egy nagyon tudatos döntés és gondolkodási forma, nem csupán az étkezési szokásainkra irányul, hanem etikai döntésként jelenik meg az életben. Maga a vegán fogalom egyszerre jelent életformát és filozófiát is – azok, akik igazán szigorúan követik ezt az életmódot, akkor is az állatok és a környezet védelmét tartják szem előtt, ha szépségápolásról van szó, ezért olyan tusfürdőket, dezodorokat és egyéb termékeket választanak, amelyek nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket vagy vitatott alapanyagokat. 

MITŐL VEGÁN EGY SZAPPAN, EGY TESTVAJ, EGY DEZODOR?

A vegán kozmetikumok piaca az elmúlt évben rengeteget fejlődött,  de érdemes résen lenni, mert a csomagoláson elhelyezett vagy éppen el nem helyezett információk sokszor becsapósak.  A legtöbb vegán terméken szerepel egy minősítő pecsét, ami garantálja a kozmetikum vegánságát.Ha az összetevőket ellenőrzöd, arra figyelj, a kozmetikumod ne tartalmazzon: mézet, tejet vagy tejterteméket. 

KIKNEK FONTOS  A VEGÁNSÁG?

Meglepő lesz a válasz: a vegánoknak. És emellett azoknak, akiknek annyira fontos az állatok védelme és a környezettudatosság, hogy  mindenáron ezekre a kozmetikumokra voksolnak. Emellett ezek a termékek kiválóak az érzékeny bőrűeknek, hiszen ritkán tartalmaznak allergén összetevőt, ritkán okoznak kiütéseket. Magyarán: mindenkinek, akinek fontos a környezete és a bőre érzékenysége.

CRUELTY FREE VAGY VEGÁN?

Vegánok között is gyakran felmerül a cruelty-free termékek kérdésköre. Sajnos sokan élnek abban a tévhitben, hogy a cruelty-free jelölés állatok kihasználásától teljes mértékben mentes terméket jelent. 

CRUELTY-FREE = nem tesztelték állatokon

VEGÁN = nem tartalmaz állati eredetű összetevőket

Alapvetően három csoportra oszthatjuk a cruelty-free és/vagy vegán kozmetikumokat:

CRUELTY-FREE (TESZTMENTES) ÉS VEGÁN
Ennek értelmében a kész terméket és annak összetevőit nem tesztelték állatokon, valamint állati eredetű összetevőktől is mentes.

VEGÁN DE NEM CRUELTY-FREE (TESZTMENTES)
Ezek a termékek nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket, ugyanakkor bizonyos alkotóelemeit állatkísérlet keretében vizsgálták. Ide sorolhatunk sok vegán-barát, véletlenül vegán terméket.

CRUELTY-FREE (TESZTMENTES) DE NEM VEGÁN
Ebbe a kategóriába tartoznak a tesztmentes termékek, amelyek tartalmaznak valamilyen állati eredetű összetevőt.

HOGYAN VALÓSUL EZ MEG NÁLUNK? AZ OLIVIÁNÁL? 

A mi családi műhelyünkben a legfontosabb célkitűzés a természetesség. Alapvetően a termékeink 80%-a vegán, mert semmilyen állati eredetű összetevőt nem tartalmaznak, ami azt jelenti, hogy bár vegyesen találhatóak meg vegán és nem vegán kozmetikumok a palettánkban, a többség mégis teljesen megfelel a vegán termékekkel kapcsolatos etikai elvárásoknak. Állati eredetű alapanyagaink közül a kecsketej az, amelyet szappanokban és fürdőkozmetikumokban is használunk, illetve természetes színezőanyagként használunk bíbortetűt, ami szintén állati eredetű. De egyik sem állatok kihasználásával került 

A fentebb említett  két állati eredetű összetevő pontos megnevezése:

Caprae Lac Powder (kecsketejpor)

CI 75470 (Kármin) (bíborszínű festékanyag)

Azok a termékek tehát a vegánok, amelyekben ezt a két INCI összetevőt nem látjátok.