DEZODOR KISOKOS

2020. május 20.

Évek óta slágertéma az egészséges, természetes és hatékony dezodorálás. A nyár közeledtével nemcsak slágertéma, de rendkívül aktuális is, főként azért, mert a piaci kínálatban könnyedén, egyszerűen elérhető változataik tele vannak kétes hírű vegyszerekkel, mesterséges anyagokkal, úgymint a parabének, szintetikus illatanyagok, triklozán (a triklozán egy szintetikus tartósítószer, amely baktérium- és gombaölő hatása miatt a kozmetikai ipar számos termékében, így szappanokban, tusfürdőkben, dezodorokban, testápolókban, fogkrémekben is megtalálható), és ami a legártalmasabb egészségünkre mindegyik közül: aluminium-származékokkal.

Az alumíniumsó-tartalmú dezodorok ugyanis időről-időre gyanúba keverednek, hogy a használatuk hozzájárulhat a mellrák kialakulásához. Az általában és könnyedén elérhető, vegyszeres dezodorok izzadásgátlónak kikiáltott vegyületei megakadályozzák a verejtékmirigyek természetes működését. Hatásukra eltömődhetnek a pórusok, és sem izzadásérzet nincsen, sem valódi méregtelenítés, cserébe sokszor nagyon fájdalmas gyulladásokat és egyéb elváltozásokat okozhatnak ezen az érzékeny területen.


Aki nekiáll a témát felkutatni, azoknak bizonyára jól jön ez a mostani dezodor kisokos, amit azért írtunk meg számotokra, hogy segítsen eligazodni a természetes és vegyszermentes dezodorálás sok-sok kérdést felvető világában. Aki ugyanis nemet mond a vegyszerekre, az igent mond a természetesre. DE!!! Nem mindegy, hogy mire is mond valójában igent. Amikor valaki úgy dönt, hogy abbahagyja az alumínium tartalmú dezodorok vagy izzadásgátlók használatát, és helyette a 100%-ban természetes megoldásokat választja, elképzelhető, hogy a kezdeti időszak az átállásról fog szólni nála. A bőrnek és a szervezetnek ugyanis szüksége lesz egy-két hétre, amíg alkalmazkodik a változáshoz. Vannak, akik csak a váltás pozitív oldalát észlelik, és egyből megtalálják a nekik való, kemikáliamentes krémes vagy stiftes dezodort. De néhány esetben az átállás nem problémamentes, előfordulhat bőrirritáció, piros foltok, viszketés, és az is lehet, hogy naponta több alkalommal szükséges használni a termékeket.


Mi ennek az oka? Hálisten ennek is éppen ugyanaz, mint minden különbözőségnek a természetben: mert nincs két egyforma ember. Nincs két egyforma szervezet, egészségügyi állapot és táplálkozási szokás. Mint minden, ez is függ nemtől, kortól, mentális és testi, hormonális állapottól. A következő iránytű segítségével abban szeretnénk támogatni Titeket, hogy bátran és lelkesen, de tudatosan válasszatok magatoknak természetes dezodort, és adjatok időt magatoknak az esetleges átállásra. Higgyétek el, megéri!
 

Válasszatok : Krémdezodor vagy Stiftes dezodor?

Nem mindegy, hogy krémes, vagy stiftes! A két dezodor ugyanis nemcsak a használati módjában különbözik, hanem összetétel és hatóanyag szempontból is teljesen máshogy dolgozik a testünkön. Illóolajak variációit mindkét típusú dezorodunkba rakunk, de a hatóanyag különbségek miatt máshogy segítenek ellátni a szagsemlegesítést, és a dezodoráló hatást. Az Olivia Natural krémdezodorok alapja a szódabikarbóna és a keményítő, ezek felelnek a vízmegkötésért és szagtalanításért.

A stiftes dezodorokban használt fő hatóanyagok

a) trietil-citrát  (másnéven citromsav-észter, a natúr dezodorok egyik elengedhetetlen összetevője, mivel megakadályozza a verejték összetevők bakteriális bomlását, ami a kellemetlen szagokért felelős, illetve fokozza a dezodorban található további szagmegkötő anyagok hatását.) és a
b) Cink ricinoleát (a ricinolénsav cink-sóján alapuló hatóanyag, egy nagyon hatásos összetevő és szagsemlegesítő hatóanyag. Biztosítja a testszagok megbízható és természetes ellenőrzését. Nem fojtja vissza az izzadást, amely egy természetes és szükséges élettani folyamat, csupán a testszagot csökkenti.). Ezek az anyagok már az új generációs natúr dezodorok szagmegkötő anyagai.Stiftesből több, krémdeóból kevesebb

A két típusú dezodor között nemcsak hatóanyagbeli, de használati különbségek is vannak. A krémes kiszerelésű Olivia Natural dezodorok esetén spatulát és a kezünket használjuk a felvitel során, és elég belőlük egy kis borsónyi mennyiség is, vagyis a kevesebb több elv érvényesül. De a stiftes dezodoroknál az alapos felkenés hozza meg a várt eredményt.

 

Hogyan használd a krémes és a stiftes dezodort?

A megfelelő használat nagyon fontos mind a kívánt hatékonyság, mind az eseteleges bőrirritációk megelőzése szempontjából!


Krémdezodor esetében:

A tégelyből a benne található spatula segítségével vegyél ki egy kis borsónyi darabot és melegítsd fel a kezedben, majd kend a hónaljadra. Ne többet, mert a szódabikarbónához hozzá kell szokni a bőrnek, túl sok szódabikarbóna pedig kicsípheti a hónaljadat. Az alapos eloszlatás esetén fontos, hogy ez a borsónyi mennyiség ne a hónalj gödrében gyűljön fel. Kézzel felkenés esetén legalább 10-15 mp-ig minden területre kenjük fel.
Ezután 1-2 perc elteltével öltözz fel, így nem hagy nyomot a ruhádon szódabikarbóna alapú dezodorunk. Közvetlen borotválkozás után ne használd! Nincs szükség napjában többször használni, hacsak nem fürödtél le és mostad le magadról. Egy használat normál esetben elegendő!

Fontos tudnotok, hogy a szódabikarbóna lúgosító hatással bír, így akinek az izzadtsága túl savas, az kémiai reakcióba tud lépni a szódabikarbónával, ilyenkor kipörsenés jöhet létre a bőrön. Egy kis szünet után érdemes újrapróbálkozni a krémdezodor használatával, előbb-utóbb hozzá fog szokni a legérzékenyebb bőr is. Ha nem sikerül megszokni a bőrödnek, akkor érdemes a csökkentett szódabikarbóna mennyiséggel kikevert GYENGÉD krémdezorodunkat is kipróbálnod.

Stiftes dezodorunknál:

Tiszta és száraz bőrfelületre a stift segítségével kend fel a dezodort mindaddig, amíg a kívánt mennyiség felszívódik. Ez akár 10-15 mp fel-le kenést is jelenthet a dezodor folyamatos használata mellett. Azt kell érezned, hogy a hónalj bőrén egy finom réteg keletkezett, amit hagyj beszívódni, és csak ezután, 1-2 perc elteltével öltözz fel. Ez a dezodorunk akkor lesz igazán hatékony számodra, ha ezeket a folyamatokat lépésről-lépésre betartod.

 

Melyiket használd?

Ez az a kérdés, amiben nemcsak a mi szavaink, de a ti tapasztalatok az elsődlegesen irányadó. Ennél a kérdésnél merül fel az egyéni jellegzetességek, különbözőségek témája. A bőrérzékenység, az izzadás mértéke és a szagosodásra hajlamosság, mind-mind egyénenként eltérő, ezért elsődlegesen a saját adottságainkat figyelembe véve kereshetjük meg a dezodorkínálatban az Igazit. Van, akinek a testi folyamatokon kívül az is számít, hogy kézzel keni fel a dezodort, vagy sem. És bár mindenkinek eltérő tapasztalatai vannak a témában, néhány közös nevezőt azért mégiscsak mutatunk nektek, dezodorválasztásnál a következőket mindenképpen vegyétek figyelembe:

Ha nem tudod, melyik az, ami hosszútávon beválhat számodra, akkor próbáld ki mini krémdezodorjainkat, amiket kis kiszerelésben és próba csomagban is megvásárolhatsz. Így könnyedén megtalálhatod a neked leginkább tetsző dezodort! A vásárlói visszajelzések alapján kétségkívül a krémdezodor nagyon hatékonyan működik, hiszen a szódabikarbóna  magas ph-jának és savlekötő hatásának köszönhetően erősen szagsemlegesítő hatású, így maximális védelmet biztosít. Hatékonyságban tehát erősebb mint a stiftes dezodor, amelyet elsősorban az érzékeny bőrrel rendelkező, izzadásra kevésbé hajlamos vásárlóknak ajánlunk. 

Mi történik, ha a körültekintő választás ellenére a használat során bőrirritációt észlelsz magadon?

Alapvetően az átállás időszakában nagyjából bármikor, de később is a használattól függően előfordulhat bőrirritáció. A természetes anyagok nagyon hatékonyak, de valóban előfordulhat mellékhatásként bőrpír vagy pörsenés. Éppen ezért fontos, hogy első használat előtt, egy kis területen végezz bőrpróbát! Ha a körültekintő használat ellenére mégiscsak kiütött a bőröd, akkor szüneteltesd a használatot, hidratált a bőrödet az érzékeny területen valamelyik shevaj alapú balzsamunk segítségével és hagyd szellőzni minél többet, hogy a bőr mielőbb regenerálódni tudjon.
Ha a bőröd meggyógyult, egy kis szünetet követően adj újabb esélyt a krémdezodorodnak, csak a használt mennyiséget finomítsd.

Az is előfordulhat, hogy a tégely alján több szódabikarbóna szemcse felsűrűsödött, ezért érdemes időközönként a spatula segítségével elkeverni a tégely tartalmát. Nyáron tedd az ablakba vagy melegebb helyre, hogy krémesebbé és jobban keverhetővé váljon!

Ha semmiképpen sem bírja a bőröd a hagyományos szódabikarbóna mennyiséget az érzékeny hónalj területen, akkor válaszd Stiftes dezodorjainkat vagy GYENGÉD krémdezodorunkat, amelyeket kifejezetten érzékeny bőrre ajánlunk. Klasszikus krémdezodorjainkhoz képest csökkentett szódabikarbónával készítettük nektek. A keményítő, a fehér agyag és a szódabikarbóna, vízmegkötő hatásuk révén, a természetes izzadással járó verejtékezést egészséges mértékben kordában tartják.Mi a helyzet, ha nem a szódabikarbónára érzékeny a bőröd, hanem a krémdezodor alapját jelentő shea vajra?

Ritkán ugyan, de elképzelhető, hogy aki érzékeny a latexre, a dió- és mogyorófélékre, annál allergiás reakció léphet fel. Éppen ezért fontos, hogyha ezt tudjuk magunkról, akkor még inkább tartsuk szem előtt a bőrpróba elvégzését, mindig csak egy picike mennyiséget vagy a könyökhajlatban, vagy a csukló belső oldalán. Csak akkor folytatható a termék használata, ha megbizonyosodtunk arról, hogy 24 óra elteltével sem lépett fel allergiás tünet, úgymint bőrpír, viszketés, kiütések.

Ha pedig abszolút nem válik be egyik, vegyszermentes dezodorunk sem, akkor élj termékgaranciánkkal