Föld napi tippek

2019. április 22.

A Föld napját április 22-én, azaz a mai napon ünnepeljük. Ez a nap nemcsak egy ünnep, nemcsak egy múltbéli esemény megidézése és a jelenben tartása. Ez a nap ugyanis a jövőnkről szól, arról, hogy egyetlen otthonunk van. Az emberiségnek, nekünk, a gyermekeinknek és az ő gyermekeiknek is. Elég nehéz ezt a témát valóban befogadni és elfogadni, hogy a bolygó, ami évmilliók óta létezik, az elmúlt néhány száz év eredményeként akár haldokolhat is. Bárki bizonyította már? Valójában igen. Hányan hallották meg? Valójában ahhoz képest, ahány ember él és használja ezt a bolygót, még mindig csak nagyon kevesen. Nem segít ebben az sem, hogy számtalan módon ki- és túlhasználták már a natúr, a természetes, a bio, öko és társai fogalmát, sokan csak marketing céllal, még többen pedig csak divatból. A divatnak pedig mindig van egy olyan rossz tulajdonsága, hogy meghaladottá válik innentől  az örök kétkedőknek mindig van okuk szkepticizmus mögé bújtatni a lustaságot.

Mert a rossz hír az, hogy az emberi lustaság az, ami a legnagyobb dolgokat is teremtheti az életben és a legnagyobb akadálya is a valódi fejlődésnek.

A lustasággal kéz a kézben járó kényelem az, ami sok esetben találkonyságra és rombolásra is ösztönzi az embert. A jó hír azonban az, hogy amíg élünk és remélünk, addig minden nap kezdetén ott lehet a változtatás lehetősége.  Váltsunk természetesre a természetért! Miért is? Éppen azért, mert a hosszú távú kényelmes és valóban emberléptékű élet záloga az, ha az élőhelyünket minél inkább kíméljük, segítünk neki megújulni és olyan módon használni a javakat, amilyen módon az a Földnek a legjobb. Nem pedig nekünk. Éppen ezért gyűjtöttünk Nektek olyan tippeket, amelyek betartásával lépésről-lépésre lehet ez a bolygó mindenkinek a legjobb hely. Nemcsak azért, mert nincs másik hely, ahol élhetünk, jelenleg semmiképpen sem, hanem azért, mert a technológia soha, semmilyen körülmények között nem fogja tudni felváltani azokat az érzéseket, amelyeket akár egy csodálatos erdei séta a valódi természetben kiválthat belőlünk. 

MIT TEHETSZ TE A BOLYGÓDÉRT?

1. Szerezz ismereteket!

A mindennapi apró cselekedetek része a tájékozódás, mert ha tudod például, hogy mi az az ökolábnyom-számláló, vagy mennyi idő alatt bomlik le egy műanyag reklámszatyor, vagy mekkora a húsfogyasztás környezeti terhe, akkor már azt is tudod, mit kell tenned. Minden nap. Mert ahogy a Föld napja mozgalom egyik jelszava is mondja Egyetlen nap kevés…

2. Cselekedj!

Mit tehetsz Te? Sokat. Zöldítsd környezetedet, ültess fát, termelj haszonnövényeket, komposztálj, éheztesd a kukát, szigetelj, közlekedj közösen, ne vásárolj csomagoltat, élj műanyagok nélkül, válts környezetbarát szerekre, félkész, kész helyett egyél friss hazait, egyél kevesebb állatit, válts natúrkozmetikumokra és válassz olyan szépségápolási termékeket, amelyekkel nem terheled a környzetedet. Ezzel tudsz ajándékot adni a környezetnek, egészségednek.  És a gyermekeidnek is. Minden héten.

3. Hagyd pihenni a kocsidat!

Hetente legalább 2 alkalommal mondj le az autóról, szervezd úgy a napod, hogy gyalog, rollerrel, bringával vagy tömegközlekedéssel érd el úti céljaidat. Egészségednek is jót tesz. Többet mozogsz, és kevesebb egészségkárosító szmog és veszélyes apró szemcsés szálló por kerül a levegőbe. A légkört is melegíti. Egyetlen liter benzin vagy dízel üzemanyag elégetése átlag 2,5 kg-mal növeli szénlábnyomunkat. Egy 5 km-es autózás személyenként 10-szer több káros kibocsátással jár, mint egy buszút, és 25-ször többel a vonatnál. 10%-kal nőtt az üzemanyag-fogyasztás Magyarországon 2015 első negyedévében a 2014. évihez képest, és újabb 10%-kal 2017-ig a Magyar Ásványolaj Szövetség szerint.

4. Húsmentes nap beiktatása

Heti egy húsmentes nappal akár a fákkal is versenyre kelhetsz. Késsel, villával sokat tehetsz - kevesebb kiadás, javuló egészség és lassuló felmelegedés! Egy ember heti egy húsmentessel nappal - pontosabban ha aznap nem eszik semmi állatit - 4 kg-mal kevesebb üvegházgázt bocsát a légkörbe. Ha csak a húst, felvágottat hagyja el, akkor aznap átlag 2 kg-mal csökkenti szénlábnyomát. Kezdd el a Föld napján! 

5. Egyél több hüvelyest!

Klímabarát, egészséges, olcsó és sokféleképpen felhasználható - a fehérjében, rostban, cinkben, vasban gazdak babok, borsók, csicserik, lencsék rendszeres heti fogyasztásával sokat tehetsz a klímaváltozás lassításáért és egészségedért. Miért? A világ hústermelése közel kétszer annyival nőtt az utóbbi 40 évben, mint a Föld népessége. Ez nemcsak a környezetet, hanem egészségünket is megterheli. A hüvelyesek a húsokkal ellentétben fenntarthatóantermeszthetők, és 2-3-szor annyi fehérjét tartalmaznak, mint a búza, a rizs, és 5-ször olcsóbb fehérjeforrások, mint a tej. 

6. Válts szelíd szerekre!

Négyféle vegyianyag épp elég! Mosószóda, szódabikarbóna, fehérítő-folttisztító só, ecet. Kipróbálod? Ha váltunk, sokat megtakaríthatunk. Olcsóbb, a csomagolása is környezetkímélőbb. Sok-sok vegyi anyagtól szabadítjuk meg magunkat és környezetünket. A szelíd szerekből nem kerül a vizekbe - onnan meg vissza az ivóvízbe - a hormonháztartásra ható anyag, nem lebomló, a szervezetben felhalmozódó vegyi összetevő. Minden egyes alkalommal mikor vegyszert használunk, ki vagyunk téve annak mellékhatásainak. A vegyszerrel érintkezünk, beszívjuk, a testünkbe kerül. Statisztikák szerint a II. Világháború óta 85,000 vegyi anyag került forgalomba amelyek jó részét betiltották utólag. Ijesztő mennyiségű vegyszert használunk otthonunkban és mint átlagembernek fogalmunk sincs ez milyen hatással van egészségünkre, vagy éppen milyen káros anyaggal találkozunk egy híres “megbízható” márkát használva. 

7. Válassz sokoldalú temékeket!

Nem vagyunk álszentek, tudjuk, hogy mindenki fog még vásárolni ennek a blogcikknek a megszületése után is. De mi lenne, ha tudatosabban vásárolnánk? A többcélú termékekkel kevesebb hulladék és költség jár. Keress olyan all-in-one sminktermékeket, amiket az ajkadra, a szemedre és az orcákra is használhatsz. Két legyet ütsz egy csapásra, ha olyan hidratálót választasz, amely fényvédőt is tartalmaz! Nincs szükség külön testápolóra a lábadra és a hátadra, használd ugyanazt! Válassz egyet, de jó minőségűt, amiben a legtöbb természetes alapanyag található! Válassz pl. sampon-szappant, amellyel nemcsak a bőrödet, de a hajadat is tisztára és csillogóra varázsolhatod. Emellett, ha megtaláltad a kedvenceidet, légy hűséges hozzájuk!

8. A kevés néha több

Ne pocsékolj: már azzal is sokat tehetsz, ha a szépségápolási termékekből csak kis mennyiségeket használsz. Még jobb, ha addig használod őket, amíg tényleg elfogynak! Préselj ki lehetőleg mindent a flakonokból! Használd fel az utolsó cseppig a sminkcuccokat,  olajakat, természetesen még a lejárati idő előtt.

9. Zárd el a csapot!

Régi, de örökérvényű tanács: fogmosás, arcmosás vagy bármely mosdó körüli tevékenység közben zárd el a csapot és csak akkor nyisd újra, ha szükséges. A következő tusolásnál figyeld meg, mennyi időt töltesz valójában a zuhany alatt. Egy-két perccel rövidebb tusolással máris 15 – 30 liter vizet spórolhatsz meg!

10. Legyél tudatos!

Ismerd meg a termékeken lévő szimbólumokat; legyen az állatkísérletek, vagy újrahasznosított csomagolás, hogy tudd, mit veszel. Olvasd el az adott termék összetevőit, hogy tudd, mit használsz. Igen, ezek a listák hosszúnak és bonyolultnak tűnhetnek, de érdemes ismerned a legfontosabb káros adalékanyagokat. Amiket kerülj: parabének, nátrium-lauril szulfát, műanyag mikrogyöngyök, ftalátok, mesterséges színek és kémiai tartósítószerek. Ezek közül sok a bőrt irritáló, rákkeltő, hormonháztartást felborító vagy éppen környezetre ártalmas összetevő. Légy gyanakvó és tudatos egyben! 

Fenti tippjeink csak az általunk leglényegesebbnak tartott, hétköznapokba is könnyű szerrel bevezethető tippeket tartalmazzák. Ennél sokkal több mindent lehet és kell is tenni a Földért. Sok kicsi mindig sokra megy. Próbáljátok meg kicsiben, hogy aztán mindannyiunk nagy álma létrejöhessen: egy természetközeli, Föld és emberbarát lakóhely, amely sokáig ontja még az itt élőknek jóságait.