Blog
Helló aranylóan egészséges bőr!

Helló aranylóan egészséges bőr!

2017.06.02

Megérkeztek a fantasztikus nyári napsugarak, mosolyog a szem, ég a bőr, a naptejreklámok pedig elárasztják az életünket. Azt már régóta égeti a fejünkbe a média is, hogy a nyári nap sugára veszélyes, pigmentálja vagy rosszabb esetben perzseli bőrünket, ami öregít és egyéb bőrbetegségekhez is vezethet. Nyár végére már mindenkinek száraz, fakó, cserzettebb a bőre, ezért az okosok, és itt természetesen minden követőnkről beszélünk, már előre informálódnak, hogy melyek az éppen aktuális nyári újdonságok, hogyan előzzük meg  a leéégést, és hogyan tartsuk meg sokáig az aranybarna bőrt?

FÉNYVÉDELEM, FÉNYVÉDELEM, FÉNYVÉDELEM!

 

Minden itt kezdődik. A bőr idő előtti öregedésének egyik fő oka a káros UV sugárzásból ered, ezért ez az első, amire gondolnunk kell akkor, ha nyári bőrápolásról beszélünk. A piacon kapható naptejek, napolajak két nagy csoportja a fizikai fényvédők és a kémiai fényvédők. Előbbi természetes módon, szinte egy tükörréteget képez a bőrön, így visszaveri a káros sugárzást, utóbbi…nos a kémiáról általában amúgy is mindenkinek az jut eszébe, hogy nem szerette a gimiben, és bár ez sztereotípia, mert a kémia igenis gyönyörű tudomány, de az biztos: a kémiai fényvédők elnyelik az UV sugarakat, míg a fizikai UV-filterek visszatükrözik azt. Sok vita övezi a fizikai vagy kémiai fényvédőket, elsősorban a szakemberek és gyártók között. 

 

Az amerikai iskolákban  például nem használhatnak a diákok naptejet, de nem azért, mert nem káros a napsugárzás! Az USA-ban nem kenik be naptejjel a gyerekeket a nevelők, azt csak a gyerekek kenhetik magukra, és csak akkor, ha arról orvosi igazolásuk van. Egy törvényi szabályozás miatt alkalmazzák így a naptejeket, mert az Amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszer Ellenőrző Hatóság (FDA) szerint a napvédőkben lévő adalékanyagok allergiás reakciókat válthatnak ki a gyerekeknél és ezek recept nélkül kapható gyógyszereknek minősülnek.

 

Ma a legtöbb fényvédő termék tele van olyan kémiai fényszűrő anyagokkal, amik potenciálisan veszélyes összetevők a bőrre nézve. Néhány a leggyakoribb kémiai összetevők közül – a nem ásványi fényvédőkben - retinyl palmitate, octinoxate, oxybenzone. A gyakorlati tapasztalat az, hogy a kémiai alapú fényvédőket egyszerűbb előállítani és olcsóbbak, így a fogyasztók számára széles körben elérhetőek. Ha ezeket az összetevőket látjátok a termékeken, nem azt mondjuk, hogy meneküljetek, de mindenképpen érdemes gondolni arra, hogy oxybenzone és octinoxate vegyületek midegyike felszívódást elősegítő anyagok, ami azt jelenti, hogy könnyen felszívódnak a bőrbe, tehát minél tovább vannak a bőrön, annál nagyobb az allergia veszélyt jelentenek a bőrre és a szervezetre.

 

FIZIKAI FÉNYVÉDŐK, SZEVASZTOK!

 

A fizikai fényvédők az UVA és UVB sugarak elleni védelemben hatékonyabbnak bizonyultak, kár, hogy sokan azért nem szeretik őket, mert ennek van az a jellegzetes fehér színe, amit gyakran tapasztalhatunk a felvitel után. A titán-dioxid és cink-oxid a két leggyakrabban használt fényszűrő anyag a fizikai fényvédőkben. Cserébe ezek a természetben is előforduló összetevők a teljes UV-spektrumtól védenek.  

Növényi olajok, melyek természetes védelmet biztosítanak

Az elmúlt évszázadokban szerzett tapasztalat az, hogy nagyszámú olaj képes biztosítani az UV sugárzás elleni megfelő védelmet. A régmúlt idő embereinek az olajokon kívül semmilyen más forrásuk nem volt a napsugárzás elleni védelemre. Most összeszedtük azokat, amik segíthetnek a természetes napbarnította bőr kialakításában! 

Figyelem! Erős napsugárzáskor, dél és három óra között  nem elegendő a kizárólagos olajhasználat! Ebben az időszakban egyébként sem javasolt napozni, félárnyékban is nagyon erős az UV sugárzás, célszerű ilyenkor inkább visszavonulni és pihenni, ezzel óvni bőrünket a káros napsugárzástól. De előtte-utána bátran használhatjátok önmagában is a legjobb természetes fényvédelmet adó olajakat!

Makadámia olaj

A makadámiát a "királyok diója" néven ismerték. Tesztek során megállapították, hogy a makadámia olajat kívülről alkalmazva a bőr nagyarányban elszívja, és így biztosítja a védelmet a leégés ellen. Napvédő krém összetevőként SPF 6 értékű.

 

 

Homoktövis olaj

A homoktövis olajat a bőr öregedésének késleltetésében az egyik leghatékonyabb természetes összetevőnek tekintik. A homoktövis olaj SPF 10 értékkel bír és nagy koncentrációban tartalmaz béta-karotint és olyan antioxidánsokat, mint a C- és E- vitamin. Ezen kívül eszenciális omega 3 és omega 6 zsírsavakat, a bőr pigmentjeit halványító összetevőket. Ez a sokoldalú olaj védi a bőrt az UVA és UVB sugárzás ellen. Segíti a ráncok, a sérült és száraz bőr kezelését. Rendszeres használatával a bőr rövid időn belül rugalmas, feszes, hidratált,egészsges és ragyogó lehet! Az olajat az érzékeny szem körüli területeken is használhatjuk.

 

Kendermag olaj

Az olajat a kendermagból vonják ki, amelyről azt mondják, hogy nagyon hasonlít a test természetes lipidjeihez. A lipidek molekuláris összetevők, fontos szerepük van a sejtek növekedésében, magas széndixoxid és hidrogéntartalmuk miatt. Napvédőként könnyen felszívódnak a bőrben, melyet esszenciális zsírokkal, esszenciális aminosavakkal és más tápanyagokkal táplálnak.Ezekre, mint fő protein összetevőkre, a bőr, fogak, körmök és haj megfelelő keratin fejlődése miatt van szükség. A kendermag olaj SPF értéke 6.

 

Jojoba olaj

Folyékony viasz. A makadámia olajjal egyezően tulajdonságai hasonlóak a bőr természetes olajához, a sebumhoz. Napkrém összetevőként a bőr természetes testápolója, és myristsav (zsírsav, mely a növényi olajokban természetes formában van jelen) összetevőjével gyógyít és gyulladást gátol. SPF értéke 4.

Szezámmag olaj

A szezámmag olaj 20% proteint és 50% lipidet, mely tocopherolt (E-vitamin), tartalmaz. A tocopherol stabil antioxidáns mechanizmust biztosít, eltünteti a szabadgyököket. Az UV sugarakról  lehet tudni, hogy képesek aktíválni a bőrsejtekben a szabadgyökök kibocsájtását. Stabil  olaj, ami azt jelenti, hogy nem bomlik le könnyen a Nap UV sugárzása következtében vagy tárolás közben. Napkrém összetevőként SPF 4 értékű.

 

Szőlőmag olaj

Gazdag oligometrikus proanthrocyanidinekben, vagyis OPC-ben. Hasonlóak, mint a szezámmag olaj összetevői. "Levadásszák" az öregedést okozó szabadgyököket, azzal a céllal, hogy azok eltávozzanak a testből. Tanulmányok mutatják, hogy a {szőlőmag olajában} levő OPC hússzor hatásosabb antioxidánsként a szabadgyökök megsemmísítésében, mint a C-vitamin. Antioxidáns tulajdonságai biztosítják a sejtek öngyógyítását is, amely fontos, amikor a bőrt a napsugár UV sugarai érik. Napkrém összetevőkben SPF 4 értékű.

 

Avokádó olaj

A gyümölcsöt magas tápérték tartalma miatt már az asztékok is becsben tartották.
Az {avokádó olaj} gazdag A, B, D és E vitaminban, zsírsavakban és lecithinben.
Igen gyorsan elszívja a bőrszövet, táplálékot biztosít a bőr hidratálásához és regenerálja a bőr külső rétegét, az epidermist. Az avokádó olaj napkrém összetevőkben SPF 4 értékű.

 

Málnamag olaj

Kiváló bőrnedvesítő és bőrhidraltáló, alfa és gamma tocopherol (E-vitamin) formában. A málnamag olaj magas A vitamin koncentrációt és zsírsavakat tartalmaz. Napkrém összetevőkben SPF 4 értékű.

 

Kókuszolaj

A trópusi országokban bőségesen használják, kókuszvajként is. Az organikus, hidegen préselt kókuszolaj tiszta, gazdag zsírsavakban és hidratáló összetevőkben. Antibakteriális, gombaellenes és fertőzésgátló tulajdonságú. Ideális napvédő összetevő és igen hosszú az eltarthatósági ideje Napvédő tulajdonsága SPF 2 értékű.

Léteznek más természetes összetevők, melyek a natúr olajokhoz hasonló gyógyító és védő tulajdonságokkal rendelkeznek.

 

Shea vaj

Természetes és ideális napvédőszer, a shea vaj, SPF 6 értékkel. Az afrikai kontinens karité vagy mangofolia fáiból származnak.  A kontinens napfénynek kitettsége miatt a shea vajat széleskörben és hatásosan használják más olajak helyett a Nap sugarai elleni védelemben.

 

Ajánlott termékek