Fizikai fényvédelem vs. barnulás

2018. július 31.

Ha napvédelem akkor faktorszámok. Legalábbis ez az, ami mindenkinek egyből az eszébe jut. Ha tudatos napozásról beszélünk akkor viszont nem elég faktorokban gondolkozni, ennél több összetevős gondoskodásra van szükségünk. Hiszen ez a Nap, már régen nem ugyanaz a Nap, mint ami a 80-as évek előtt született generációnak barnította feketére, vagy éppen szeplősre a bőrét. És ezt  manapság szinte már mindenki tudja is, ettől függetlenül a rendelkezésre álló termékek és fényvédők bőségzavarában nehéz a választás. Nincs elég információnk, mi és miért jó a bőrünknek. Olvassátok el tömör összefoglalónkat a témában, utána akár azonnal napozni is mehettek! Persze csak óvatosan! :)

 

 

EGYÁLTALÁN. MIÉRT FONTOS  A FÉNYVÉDELEM?

Az UV sugárzás a nap legnagyobb energiájú sugártartománya, melynek az élet számára nélkülözhetetlen hatásai mellett ártalmas következményei is lehetnek. Ezek jelentkezhetnek rövid idővel a napozás után (napégés), valamint összeadódva, évek, évtizedek múlva, a krónikus napfénykárosodás tüneteivel. Az UV sugárzás sietteti a bőr genetikailag kódolt öregedési folyamatát, fokozza a rugalmas rostok károsodását és így a ráncképződést. Az UV sugarak sejtkárosító hatása miatt növekszik a bőrrák kialakulásának a kockázata is. Az UVB-sugarak bejutása nemcsak napégési tüneteket eredményez, de növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát is. Az UVA-sugarak a mélyebb bőrrétegekbe bejutva szintén felelősek számos bőrrákfajta kialakulásáért, valamint jelentősen hozzájárulnak a fénykárosodás okozta bőröregedéshez és a pigmentfoltok kialakulásához.

 

MIÉRT NEM ELÉG A BŐR SAJÁT, TERMÉSZETES FÉNYVÉDELME?

Először is azért, mert a bőr csak az UVB sugárzás ellen védi magát azáltal, hogy a hámréteg az UVB sugarak 80%-át blokkolja. A daganatképződés szempontjából veszélyesebb UVA sugarak ellen azonban nincs természetes védelem. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy az UVB az azonnali reakciókért (napégés) felel, az UVA viszont a sokkal komolyabb következményekkel járó késleltetett reakciókért (fényöregedés, napallergia, bőrrák, melanoma).  Ma már a fényvédők széles választéka áll rendelkezésünkre, de nem mindegy, melyiket választjuk. A fényvédők legismertebb, legjobban reklámozott tulajdonsága az ún. faktorszám (SPF = Sun Protection Factor), amely a készítmény védőképességét mutatja a napégéssel szemben, melyet döntően az UVB sugarak okoznak. Fontos tudni, hogy a faktorszám és egy készítmény fényvédő hatása nem egyenesen arányos, azaz a 16 SPF faktorszámú készítmény 92%-os, míg a 50 SPF készítmény kb. 96%-os védelmet nyújt a napégéssel szemben. Az Európai Uniós szabályozás éppen azért tiltotta meg a 100 SPF jelzést, s helyette az 50+ SPF jelezést írja elő, mert a betegekben az a hamis biztonságérzet alakult ki, hogy a 100-as fényvédő faktorú készítmények kétszer erősebb fényvédelmet jelentek, mint az 50-es faktorú készítmények. Az általános ajánlás szerint az emberek többsége számára a 16 és 20 SPF közötti fényvédő elegendő védelmet nyújt. A krónikus fénykárosodás szempontjából fontos UVA elleni védelemről azonban az SPF nem nyújt információt, tehát annak meglétét és erősségét külön kell figyelni a csomagoláson, amit az IPD és PPD rövidítések jeleznek. Az tekinthető biztonságos fényvédőnek, ahol a PPD/SPF arány három, vagy annál nagyobb.

 


HOGYAN VÉDHETJÜK MEG LEGHATÉKONYABBAN A BŐRT A KÁROS SUGÁRZÁSTÓL?

NAPOZÓ KÉSZÍTMÉNYEKKEL ÉS A MEGFELELŐ RUHÁZATTAL

2 típusú termék található a piacon: a kémiai és a fizikai fényvédelemmel működő termékek.

 

A kémiai fényszűrők az UV-sugarakat elnyelik, és az energiát hővé alakítják, amelyek a bőrben irritációhoz, allergiás reakcióhoz vagy a toxicitás rizikójának fokozódásához vezetnek. Ezért a napjainkban ismert legbiztonságosabb fényvédelem fizikai fényvédőkkel biztosítható, ezek az UVA- és UVB-sugarak visszaverésével megakadályozzák, hogy a káros sugarak a bőrbe juthassanak.

 

fizikai fényvédők működése, ahogy az nevéből is kiderül, kvázi egy pajzsot tesz bőrünk és a napfény sugarai közé: visszaveri, szétszórja a sugarakat, így akadályozza, hogy bőrünket elérjék a sugarak. Ez a káros, UVA és UVB sugarakra is vonatkozik, tehát ha fizikai fényvédőt használunk, ezektől is védettek vagyunk. Ezek a kencék természetükből adódóan nem szívódnak fel bőrünkön keresztül. A védőréteg általában elég látványos is ezeknél a krémeknél, mert fehér réteget vonnak a bőrre. Fontos tudni, hogy a vízzel érintkezve lemosódik a bőrünkről, így egy fürdés után mindenképpen újra kell kenni. Különösen fontos tehát, hogy figyelembe vegyük a használati utasítást. Fontos tudnivaló tehát, hogy mennyi idő után vagy milyen hatásra kenjük újra. Kisgyerekeknél nagyon fontos arra vigyázni, hogy semmiképp ne kerüljön a gyerekek szájába, ne nyalják le a bőrükről. A fizikai fényvédőknél gyakori összetevő a cink oxid vagy a titán dioxid. Ha ezt találjuk az összetevők között, akkor fizikai fényvédővel van dolgunk.

 

GONDOLJUNK A KICSIKRE IS!

Minden életkorban fontos a fényvédelem, de 18 éves kor alatt fokozottan kell gondoskodni róla. 1 éves kor alatt semmiképp nem szabad a gyerek bőrét napfény hatásának kitenni. 10 és 16 óra között nem szabad napon tartózkodni, de előtte és utána is gondoskodni kell a fényvédelemről. A fényvédelem legjobb lehetősége a ruházattal, kalappal, napszemüveggel való védekezés. 

 

 

NAPOZÓ BALZSAM AZ OLIVIA NATURALTÓL, FIZIKAI FÉNYVÉDELEMMEL

Fenti kisokos alapján már régóta terveztük egy szuper fényvédő termék receptúrájának megalkotását és így született meg legújabb szerelmünk, a NAPOZÓ BALZSAM.

 

A természetes fényvédő olajok egyedi válogatásából készült ez a krémes, könnyen bőrbe szívódó formula. Tisztán ásványi fényszűrést biztosító cink oxid tartalmának köszönhetően fizikai védelmet biztosít az UVA és UVB sugarak ellen. Szemben a kémiai fényvédőkkel, ez a balzsam szinte tükörrétegként veri vissza a Nap káros sugarait, és a bőr mélyébe hatolva hidratálja, táplálja és védi az érzékeny bőrfelületet. Kizárólag természetes hatóanyagainak köszönhetően anélkül teszi ezt, hogy károsítaná a bőrfelszínt. A benne található cink-oxid ugyanis egy évszázadok óta használt szervetlen vegyület, amelyet gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és bőrnyugtató hatása miatt már az ősi ajurvédikus indiai, görög és arab orvoslásban is előszeretettel használtak. A napvédő készítményekben két fő szemcsemérete használatos. Az Olivia Natural Napozó Balzsam NEM NANO szemcsemérettel dolgozik, ezért sérülésmentes bőrön keresztül nem kerülhet be a véráramba. Miért fontos ez? A legújabb kutatások alapján a nano méretű szemcsék a szervezetbe kerülve nagy mennyiségben nehezen ürülnek ki a testünkből, ezáltal különböző gyulladásos folyamatot indíthatnak meg. Az Olivia Natural Napozó Balzsama kiegyensúlyozott és a természetes egyensúlyt szem előtt tartó hozzávalókat tartalmaz. 

 

 

Rendszeres alkalmazása segít megelőzni a napégést és az irritációt, miközben selymesen puhává és hidratálttá teszi a bőrt. A megfelelő nedvességtartalom ugyanis a bőr egyenletes és szép barnulásának biztosítéka.

Emellett különleges összetevői, a szezámmagolaj, a karanja olaj, a kakaóvaj és sárgarépaolaj tulajdonságaikkal és hatásukkal külön-külön segítik a természetes és egészséges napozást, együtt pedig egymás hatását erősítve biztosítják a komplex védelmet. A fenti olajok bőrvédő és regeneráló hatással is rendelkeznek, így a normáltól az érzékeny, irritált bőrön át, az érett bőrig minden bőrtípusra ajánljuk őket. Fizikai fényvédőként csupa-csupa természetes olajat és hatóanyagot tartalmaz, a benne lévő összetevőknek köszönhetően nagyságrendileg 16-20 SPF értékkel bír. 

 

Figyelem! A Napozó Balzsam nem vízálló, így egy hűsítő csobbanás után meg kell ismételni a használatát.