TAVASZI DETOX TIPPEK

2019. március 03.

Amikor a természet éppen felébred téli álmából, s a fák új erőre kapva ontani kezdik a rügyeket, mi sokszor úgy érezzük magunkat, mint akiken átment az úthenger. Ekkorra testünk ellenálló képessége legyengül, hiszen a téli hónapokban szervezetünk kevesebb ásványi anyaghoz, létfontosságú vitaminhoz és nyomelemhez jut, ritkábban vagyunk a friss levegőn és csak elvétve mozgunk. Télen az anyagcserénk is takarékra kapcsol, így a táplálkozásunk során szervezetünkbe kerülő mérgeket és a lebontó folyamatok során képződött káros anyagokat sem tudja kellőképpen feldolgozni.. Ezek az anyagok megváltoztatják szervezetünk belső környezetét és sejtszinten akadályozzák az oxigén- és tápanyagellátási feladatokat. Miután sejtjeink nem jutnak hozzá kellő mértékben a működésükhöz szükséges tápanyagokhoz, amelyek egyben az energiatermeléshez is elengedhetetlenek, nem csoda, ha ez kihat teljesítőképességünkre és örökösen fáradtnak érezzük magunkat.

A tisztulás útja
A tavasz eljövetelével javasolt az életenergiák erősítéséhez egy alaposabb méregtelenítő kúrát tartanunk, amelyet számtalan módon megtehettek. Minden fórum ontja magából a méregtelenítő megoldásokat, mi most egy olyan kombót hoztunk nektek, ami egyszerű, de nagyszerű megoldást jelent akkor, ha általában sokat rohantok, tele van a napotok teendőkkel és úgy általában minden hátrébb van, mint az, hogy megújítsátok a szervezetet.

Van ugyan néhány szervünk, amelyek arra hivatottak, hogy szervezetünket nap mint nap méregtelenítsék, de a felgyűlő terhek miatt célszerű, ha támogatjuk munkájukat, s egy-egy kúra kapcsán segítjük kiüríteni magunkból az összegyűlt káros anyagokat. Méregtelenítés során nemcsak a külső környezetből származó káros anyagoktól, hanem a szervezetünkben zajló átalakítások során keletkező köztes - sokszor toxikus - anyagcseretermékektől is meg kell szabadulnunk. Az utóbbiak felszaporodásának legfőbb oka a (különösen télen) mértéket nem ismerő táplálkozás, valamint a túlzott fehérje- és zsírfogyasztás.

Bőrmegújítás és kíméletes detox program

Az Olivia Natural háza táján elsődlegesen a bőr méregtelenítő folyamatait tudjuk segíteni természetes tippjeinkkel, de mivel a holisztikus szemléletben hiszünk, így tudjuk, hogy minden összefügg mindennel, így valójában ha a bőrünket méregtelenítjük, az is felerősítheti és támogathat egyéb, belső tisztító folyamatokat is.

Kezdjük az alapoknál!

1. CSALÁNTEA KÚRA

A csalánnak minden része gyógyító hatású. Az úgynevezett nagy csalán, ami az egyik legerősebb vértisztító hatással rendelkezik. A csalán A-, B-, C-, K- és U-vitamint tartalmaz, az ásványi anyagok közül elsősorban a magas vastartalmát, továbbá a magnézium,- cink,- és réztartalmát kell kiemelni.

Általános méregtelenítő, vér- és bőrtisztító és erősítő hatású, ezért csökkent immunitás, illetve fáradékonyság esetén érdemes csalánkúrát végezni. A csalántea segít az érelmeszesedés megelőzésében, és magas vérnyomásnál is alkalmazható. Vizelethajtó hatású, és nemcsak a víz, hanem a felesleges húgysav kiürülését is elősegíti. Mivel K-vitamint tartalmaz, ezért belső vérzések esetén vagy azt megelőzendő szintén lehet használni (pl. operációk előtt). Segíti a belső és a külső mirigyek működését. Kúra szerűen, 6 hetes vértisztító csalántea kúra elvégzése javasolt: napi egy csészével reggeli időszakban, éhgyoorra fogyasztva, lehetőleg ízesítés nélkül.

2. MÉREGTELENÍTŐ FÜRDŐ

Réges-régen a fürdés, fürdőzés, az előkelők kiváltsága volt, terápiás hatásait már az ókori görögök és rómaiak is felismerték. Fürödtek esküvő előtt, zarándoklatokra készülve, gyermek születésekor és még rengeteg más jeles alkalommal. Fürödjönk mi is! Hetente legalább egy alkalommal, a csalánkúra támogatására javasolt fürdősóval teli élményfürdő venni az otthonunkban. A fürdősóval teli kádfürdő segít megújítani a bőrt, alapjuk természetes só, amelyeket növényi olajokkal dúsítunk. Nálunk levendula, narancs és rózsa illatok közül válogathattok! A fürdősót relaxáló fürdőkhöz ajánljuk, jótékony hatásuk, hogy méregtelenítik, feszesítik és simává varázsolja a problémás, narancsbőrös bőrt. Egy fürdéshez általában 100 - 150g fürdősót érdemes használni, +38C°-os vízben. Fürdés után le kell mosni, és érdemes testvajat használni, ugyanis a fürdősónak enyhe szárító hatása van.

3. TISZTÍTÓ PAKOLÁS

Az Olivia Natural egyik leghatékonyabb  arctisztító terméke a tisztító hatású zöld agyag és a fertőtlenítő olajok természetes erejével dolgozó Tiszta bőr pakolásunk. Zsíros, pattanásos bőrre ajánlott arcpakolás, amely a zöld agyag erősen tisztító, enyhén hámlasztó és bőrtápláló hatásának, illetve a teafa és a mentaolaj sebgyógyító, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatásának köszönhetően gyors megoldást ad a problémás bőrfelületek kezelésére. Megköti a szennyeződéseket, mattítja a bőrt, a pakolás alkalmazása után a bőr sokkal simább tapintású és egyenletesebb lesz. 

ÍGY HASZNÁLD! Egy tálkában keverj össze 2-3 kiskanálnyi pakolást, annyi vízzel hogy könnyű, kenhető masszává váljon. Kend fel az arcodra, nyakadra és dekoltázsodra majd 15-20 perc múlva langyos vízzel mosd le. Sima víz helyett növényi-vízzel is elkészíthető: zsíros pattanásos bőr esetén válaszd a Levendulavizet vagy a Varázsmogyoróvizet.Mind a kettő gyulladáscsökkentő és bőrnyugtató, segítenek megtisztítani a zsíros bőrt és csökkentik a túlzott faggyútermelést. A pakolás az arcon kívül a test más problémás területein is jól alkalmazható. Használd bátran a hát, dekoltázs vagy felkarokon található pattanásos bőrfelületeken. 

4. TÜDŐTISZTÍTÁS ILLÓOLAJOKKAL

Míg belégzéskor tüdőnk megtelik levegővel és így sejtjeink hozzáférhetnek a számukra nélkülözhetetlen oxigénhez, addig kilégzéskor a szén-dioxidtól és a felesleges anyagcseretermékektől szabadulunk meg. Ha a légzésünk valamilyen oknál fogva nehezítetté válik, s nem jutnak elég oxigénhez a sejtjeink, a káros anyagok egyre jobban felszaporodnak szöveteinkben. Minél több oxigénnel telítődik a véráram, annál egészségesebbek leszünk. A keleti mozgásművészetnek szerves részét képezik a légzésgyakorlatok, hiszen jelképes értelemben a légzés maga a méregtelenítés lényege, vagyis belégzéskor magunkba szívjuk az újat, kilégzéskor pedig megszabadulunk a régitől. Próbáljátok ki az alábbi, rendkívül hatásos jógalégzést úgy, hogy a háttérben eukaliptusz és citrom illóolajak párologtattok. Garantált siker a tüdő tisztításához.

Mikor gyakoroljunk?

Semmiképpen sem tele hassal. Lehetőleg éhgyomorra vagy evés után min. 2-3 órával.

Állva vagy törökülésben teljes kilégzés után orrunkon keresztül beszívjuk a levegőt lassan 6 ütemre először hasunkba (kidomborítva hasunkat), majd bordáinkat széthúzva, a tüdő alsó, középső és végül kulcscsontunkat megemelve felső részébe - ekkor már hasfalunk visszahúzódik. Ezáltal a kevésbé használt tüdőcsúcsokat a szokásos légzésnél jobban feltöltjük oxigénnel. 

Nem szabad túlfeszíteni a belégzést, a jógában mindent csak addig végezünk, ameddig nem erőltetjük túl az izmokat vagy a szerveket. A légzés esetében ez úgy fest, hogy 1:4:2. Tehát ha 4 számolásra lélegzünk be, 16 -ig benntartjuk és 8 számolásra lélegzünk ki.

Kezdetben maximum 5-10 gyakorlatot végezzünk, majd hosszú idő alatt folyamatosan néhánnyal emelhetjük ezt a számot 25-30-ig. 

Hatásai: A tüdőt teljesen átszellőzteti, a vért és vérkeringést oxigénnel és pránával (életenergiával) telíti, méregtelenít, egyensúlyba hozza a pozitív és negatív áramokat (jin-jang), nyugtatja az idegrendszert, a szívműködés ritmusát szabályozza, az emésztést serkenti. Nyugalom és biztonságérzet tölt el bennünket.

Egészségetekre!:)

 

forrás: vitalitas.hu / Asram jógaközpont